Miód pitny od czasów średniowiecza stosowany był w roli wzmacniacza odporności. Również współcześnie może ochronić nas przed zachorowaniem np. na przeziębienie lub grypę.
Wśród właściwości prozdrowotnych tego trunku można wymienić:
działanie przeciwzapalne,
działanie przeciwbakteryjne,
działanie przeciwwirusowe,
działanie przeciwgrzybicze,
działanie napotne.
Spożywanie miodu pitnego korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego, pracę nerek oraz wątroby. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy zwalcza wolne rodniki, które odpowiedzialne są za rozwój procesów nowotworowych oraz za starzenie się komórek organizmu.
Jako że miód pitny jest alkoholem, to może zmniejszać towarzyszące nam poczucie stresu, a także rozluźniać, rozładowywać napięcie nerwowe oraz pomagać w walce z bezsennością. Pamiętajmy jednak o tym, żeby zachowywać umiar spożywaniu alkoholu. Owszem, jego niewielkie dawki mogą pozytywnie wpłynąć na nasze samopoczucie, jednak nadużycia prowadzą nie tylko do rozwoju uzależnienia, ale również do poważnych konsekwencji zdrowotnych. Pod uwagę musimy również wziąć fakt, że miód pitny jest wysokokaloryczny.