Miody pitne z Pasieki Jaros

logo sklep internetowy
instagram logo miód pitny
facebook logo miód pitny

Pasieka Jaros

12/10/2022

Miód pitny - co to za rodzaj trunku?

Czym właściwie jest miód pitny?


Miód pitny – tradycyjny napój alkoholowy powstały w wyniku fermentacji brzeczki miodu pszczelego. Wyrabiany i spożywany od średniowiecza m.in. w Polsce i na Litwie. Od 2008 r. polskie miody pitne są zarejestrowane przez Komisję Europejską jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Produkcja miodu pitnego nazywana jest miodosytnictwem, a budynek, w którym odbywa się produkcja – miodosytnią. Ze względu na sposób rozcieńczania miodu pitnego można wyróżnić półtoraki, dwójniaki, trójniaki oraz czwórniaki. Im bardziej rozcieńczone są miody, tym szybciej dojrzewają. Najmocniejszym jest zatem półtorak, a najsłabszym czwórniak.

Rodzaje miodów produkowanych w naszej miodosytni:

 

Półtorak – miód pitny, który powstaje poprzez zmieszanie jednej części miodu i pół części wody. Z powodu wysokiego stężenia cukrów fermentacja trwa bardzo długo, a miód pitny dojrzewa po kilkuletnim okresie leżakowania.

 

Dwójniak – powstaje poprzez zmieszanie jednej części miodu i jednej części wody. Dwójniaki należą do miodów słodkich, a ich dojrzewanie trwa kilka lat.

 

Trójniak – powstaje poprzez zmieszanie jednej części miodu i dwóch części wody. Jest to miód pitny półsłodki, a jego dojrzewanie trwa około roku.

 

Miody pitne owocowe - powstają poprzez zastąpienie co najmniej 30% wody przeznaczonej do fermentacji sokiem owocowym. I tak dwójniak Maliniak powstaje przez dodanie soku malinowego, dwójniak Jabłkowy – soku jabłkowego.