Ta strona została stworzona w kreatorze WebWave. Projekt i wykonanie Smart Pixel
Nasze miody pitne osiągają swoje wyśmienite walory smakowe w czasie wieloletniego leżakowania. Surowcem do ich produkcji jest miód pszczeli, woda i zioła.
Tak jak w dawnych czasach, do produkcji nie stosujemy sztucznych barwników, aromatów, środków konserwujących, środków przyspieszających dojrzewanie i stabilizatorów. Przez zastosowanie tych środków można by przyspieszyć produkcję i obniżyć jej koszty. Mijałoby się to jednak z zamierzonym przez nas celem.
Walory smakowe i szlachetność naszych miodów pitnych utrwalamy przechowując je w butelkach wykonanych starym garncarskim sposobem z bolesławieckiej gliny, tak jak było to w dawnych czasach.
Pijąc pamiętać jednak warto, co mówi przysłowie:
„Trochę miodu zarumieni, Wiele miodu mowę zmieni”
Półtorak – powstaje poprzez zmieszanie jednej części miodu i pół części wody. Z powodu wysokiego stężenia cukrów fermentacja trwa bardzo długo, a miód pitny dojrzewa po kilkuletnim okresie leżakowania.
Dwójniak – powstaje poprzez zmieszanie jednej części miodu i jednej części wody. Dwójniaki należą do miodów słodkich, a ich dojrzewanie trwa kilka lat.
Trójniak – powstaje poprzez zmieszanie jednej części miodu i dwóch części wody. Jest to miód pitny półsłodki, a jego dojrzewanie trwa około roku.
Miody pitne owocowe powstają poprzez zastąpienie co najmniej 30% wody przeznaczonej do fermentacji sokiem owocowym. I tak dwójniak Maliniak powstaje przez dodanie soku malinowego, dwójniak Jabłkowy – soku jabłkowego.