Pasieka Jaros miody pitne

Koronny leżakowany w beczkach dębowych

Od kilku lat, w ramach eksperymentów, wypuszczamy do sprzedaży miody pitne leżakowane w beczkach dębowych. Tak nam się te eksperymenty spodobały, że postanowiliśmy i w tym roku zabutelkować coś specjalnego. 
Tym razem będzie to jeden miód pitny w czterech odsłonach. Jaki to miód i dlaczego w czterech odsłonach?
Otóż będzie to nasz flagowy dwójniak Koronny leżakowany w czterech różnych beczkach. 26.04.2023 roku zalaliśmy nim beczki po czerwonym winie, brandy, bourbon whiskey i Tennessee whiskey. Po prawie 14 miesiącach leżakowania postanowiliśmy wreszcie je zabutelkować i podzielić się nimi z Wami.

 

Tennessee whiskey:

Miód pitny w zapachu typowo miodowy z pojawiającymi się nutami dobrze zwęglonej beczki, karmelu miodowego i wanilii. W smaku słodki jak na miód pitny dwójniak przystało, wyczuwalne nuty wanilii, dębu, delikatne posmaki cytrusowe. Finisz długi, pełny, zachęcający do sięgnięcia po więcej. 
 

Bourbon whiskey:

Miód pitny w zapachu typowo miodowy z nutami aromatycznymi dębu, wanilii, przypraw korzennych. W smaku słodki jak na miód pitny dwójniak przystało, waniliowy, delikatnie karmelowy i lekko dębowy. Finisz długi, pełny, miodowo – dębowy. 
 

Brandy:

Miód pitny w zapachu typowo miodowy z nutami aromatycznymi dębu, miodu i owoców. W smaku słodki jak na miód pitny dwójniak przystało, miodowy, dębowy i owocowy. Finisz długi, pełny, miodowo – dębowo – owocowy.

 

Czerwone wino:

Miód pitny w zapachu typowo miodowy z bardzo delikatnymi nutami aromatycznymi dębu, dużo mocniejszymi miodu i owoców. W smaku słodki jak na miód pitny dwójniak przystało, smaki typowo miodowe, stosunkowo słabo wzbogacone smakami z beczki, pojawia się lekka owocowość i bardzo delikatna cierpkość. Finisz dość długi i pełny ale nie tak złożony jak w pozostałych miodach.

Miód pitny dwójniak “Jubileuszowy”

30 lat temu - 12 listopada 1991 roku - firma PPHU Pasieka Maciej Jaros uzyskała wpis do ewidencji firm w Urzędzie Gminy Tomaszów Mazowiecki. Tak dawno, a jednocześnie tak niedawno.
Naszą tradycją jest, że na okrągłe rocznice naszej firmy tworzymy miód pitny Jubileuszowy.
Nie inaczej jest w tym roku. Do tematu podeszliśmy jednak nostalgicznie. Zarówno butelka, etykieta jak i zawartość nawiązują do naszego pierwszego miodu pitnego w butelce ceramicznej. Nie wiem czy wiecie, ale nasze pierwsze miody pitne leżakowały w beczkach dębowych. Trzeba było prawie trzydziestu lat, abyśmy powrócili do korzeni. Obecny miód pitny Jubileuszowy najpierw leżakował trochę ponad trzy lata w zbiorniku, a potem wlaliśmy go na całe 6 miesięcy do dębowych beczek po bourbonie.
Ze względu na to, że już sam miód pitny zrobiony był z niezwykle aromatycznych miodów pszczelich, a potem leżakowany w beczkach, uzyskał niezwykłą głębię smaku.

Miód pitny “Wiśniak” i “Czeremszak”

 

   Wiśniak i Czeremszak – to dwa miody pitne, które stanowią całość serii limitowanej. Co roku do butelek trafia zaledwie kilkadziesiąt litrów każdego z nich. Produkowane są na bazie soków owocowych z czeremchy i starych odmian wiśni. Soki mieszamy z miodem i poddajemy fermentacji. Dzięki takiemu procesowi uzyskujemy miody pitne bogate w smaki, pełne i bezkompromisowe.
Zawartość alkoholu około 15%.

logo sklep internetowy
instagram logo miód pitny
facebook logo miód pitny